Quins factors influeixen en la taxació d’un habitatge?

Tasacion vivienda

A l’hora de posar a la venda un immoble, tot habitatge és únic. No obstant això, aquest barem subjectiu impedeix valorar l’habitatge com cal; per això, existeixen els factors que influeixen en la taxació d’un habitatge.

Treure un immoble al mercat amb un sobrepreu pot suposar una demora significativa fins a donar amb un comprador; d’aquí la importància d’una bona taxació. Aquí li ho expliquem tot sobre la taxació d’un habitatge.

Com es realitza la taxació d'un habitatge?

La taxació d’un habitatge implica conèixer el seu valor real en el mercat actual tenint en compte una sèrie de factors. El procés pot realitzar-se de manera senzilla a través de portals en línia o amb l’ajuda d’un taxador professional.

En aquest segon cas, el taxador envia un pressupost a la persona propietària de l’immoble. Si l’accepta, el taxador sol·licita una nota simple al Registre de la Propietat per a comprovar que la informació que li has donat coincideix amb la realitat i, de pas, demana una còpia de l’escriptura de l’immoble i contrasta les dades amb el cadastre i l’Ajuntament de la ciutat on es troba.

Fet això, el taxador visita l’habitatge en persona per a analitzar l’estat de l’edifici on es troba, així com la zona. Després, es fixa en la superfície de l’habitatge i les seves característiques, així com la distribució i l’aprofitament de l’espai interior. Finalment, el taxador dona un cop d’ull a les finestres i la seva capacitat d’aïllament i a la presència o no d’ascensor.

Tasación vivienda

Amb tota aquesta informació, el taxador realitza la taxació de l’habitatge estudiant el mercat d’immobles a la venda en la zona fent simulacions de compra. Una vegada obtingut el valor final, elabora un informe que presenta a la persona propietària de l’immoble.

Qui realitza la taxació de l'habitatge?

Si bé una persona pot realitzar una taxació aproximada en línia, la taxació d’un habitatge ha de ser realitzada per empreses homologades i supervisades pel Banc d’Espanya i inscrites en un registre oficial perquè es consideri legal.

Factors que es tenen en compte per a la taxació de l'habitatge

Els factors que influeixen en la taxació d’un habitatge són principalment tres: la ubicació de l’habitatge, la qualitat i antiguitat de l’edifici i l’interior de l’immoble. Dins de cada factor hi ha una sèrie de circumstàncies que sumen o resten a l’hora de realitzar la taxació.

La ubicació de l'habitatge

És important començar atenent la ubicació de l’habitatge per a taxar-la correctament. Els factors que sumen sobre la ubicació de l’habitatge són els següents:

 • L’habitatge gaudeix de zones verdes pròximes.
 • L’habitatge gaudeix de proximitat a infraestructures i serveis com a escoles, hospitals, zones comercials.
 • L’habitatge té una o diverses estacions de transport públic pròximes.
 • L’habitatge es troba en el centre de la ciutat.

D’altra banda, aquests són els factors que resten sobre la ubicació de l’habitatge:

 • L’habitatge pateix de falta de coherència socioeconòmica; per exemple, un habitatge d’alt estàndard en un barri modest. En cas contrari (un habitatge modest en un barri d’alt estàndard), sol ser positiu.
 • L’habitatge pateix de contaminació viària o comercial, amb excés de trànsit de vehicles o vianants.

Sobre la qualitat de l'edifici i l'antiguitat

Estudiada la ubicació, toca analitzar la qualitat i antiguitat de l’edifici on es troba l’habitatge, quelcom de vital importància, sobretot, en el cas d’apartaments. Aquests són els factors que sumen sobre la qualitat de l’edifici i la seva antiguitat:

 • L’edifici presumeix d’una qualitat d’edificació excepcional i bons acabats tant en façana com en portal, ascensor o escala.
 • L’edifici compta amb garatge.
 • L’edifici presumeix d’una Inspecció Tècnica d’Edificis positiva.
 • L’edifici ofereix serveis a la comunitat de veïns, com piscina o parc infantil.
 • L’edifici és de protecció especial, amb excepcions en el pagament de l’IBI, per exemple.
 • L’edifici té una bona qualificació en l’apartat de Certificació Energètica d’Edificis.

D’altra banda, aquests són els factors que resten sobre la qualitat i antiguitat de l’edifici:

 • L’edifici té massa despeses de comunitat i/o molt elevades.
 • L’edifici pateixde dèficit de serveis, oferint serveis per sota de la mitjana dels oferts en el barri.
 • L’edifici té baixos comercials.
 • L’edifici és molt antic.
 • L’edifici no té ascensor.

Sobre l'interior de l'habitatge

Finalment, avaluats l’entorn i l’edifici, es procedeix a analitzar l’habitatge en si. Aquests són els factors que sumen sobre l’interior de l’habitatge:

 • L’habitatge és un pis exterior. Això és matisable si dona a un carrer amb excés de trànsit o soroll, o si els habitatges interiors donen a patis amplis i il·luminats.
 • L’habitatge compta amb una bona qualitat en els acabats.
 • L’habitatge és petit.
 • L’habitatge compta amb balcó i/o terrassa.
 • L’habitatge presumeix de terrassa en l’àtic, un autèntic tresor immobiliari.

D’altra banda, aquests són els factors que resten sobre l’interior de l’habitatge:

 • L’habitatge té una mala distribució interior, amb passadissos allargats o dificultats de ventilació.
 • L’habitatge pateix de falta d’annexos, és a dir, de traster o habitació comunitària.
 • L’habitatge està en una entreplanta o primera planta.
 • L’habitatge està mal conservat.

¿Què oferim a Administraciones Hernández?

Des de 1940, Administracions Hernández es dedica a gestionar patrimoni immobiliari, tant lloguers, com compra venda de propietats a la ciutat de Barcelona.

Compta amb diversos departaments especialitzats, segons les necessitats de cada client per a oferir el millor servei possible a cada moment a cadascun dels seus clients, sigui com sigui el seu interès personal.

Atenció personalitzada per part d’experts en cadascuna de les matèries relatives al sector immobiliari. Una forma diferent d’entendre la gestió de lloguers. Dedicació i esperit innovador… Administracions Hernández és sens dubte una elecció a tenir en compte a Barcelona.

Fincas administraciones hernandez

Tens algun dubte?

Si estàs interessat en conèixer la nostra feina, pots visitar el nostre lloc web

Compare listings

Compare
Call Now Button