Es pot muntar un negoci en un habitatge?

Montar un negocio en una vivienda es posible

Cada vegada són més les persones que s’animen a emprendre i muntar un negoci propi en un pis, però què diu la llei sobre aquest tema? Podem muntar un negoci a casa? I què hem de fer per a iniciar l’activitat?

Legalment està permès muntar un negoci en un pis?

Si bé està permès muntar un negoci en un pis, depèn de molts factors. Si aquests factors es compleixen i són favorables, la llei permet muntar un negoci en un habitatge.

Montar un negocio en una vivienda es posible

Segons la Llei de Propietat Horitzontal, tots els propietaris poden realitzar modificacions a l’interior del seu local o habitatge sempre que no afecti les zones comunes. Això significa que si, per exemple, es desitja canviar la façana o la porta exterior, cal comptar amb l’aprovació de la comunitat de propietaris.

Aquesta comunitat també pot delimitar en els seus estatuts les activitats permeses a l’interior dels locals comercials de l’edifici. No obstant això, si ja s’està desenvolupant aquesta activitat, no es pot prohibir a posteriori.

A més, segons l’article 7.5 de la Llei de Propietat Horitzontal, només es poden prohibir activitats que suposin una molèstia per als veïns; en cas contrari, es pot considerar un abús de dret per part de la comunitat.

Quines prohibicions ens trobem per a crear un negoci en un pis?

La llei és clara: sí que es pot muntar un negoci en un habitatge. Fins i tot permet que els propietaris facin modificacions per a crear un local comercial. Ara bé, existeixen unes certes excepcions que s’han de tenir en compte:

  • Activitats molestes per als veïns: segons l’article 7.5 de la Llei de Propietat Horitzontal, es prohibeixen totes les activitats que suposin un perjudici per a la tranquil·litat dels veïns, com a pubs i bars amb música.
  • Pisos turístics: malgrat l’atractiu que resulta Airbnb, necessitaràs un permís especial per a muntar un pis turístic en el teu edifici.
  • Hostaleria: l’hostaleria i els locals de música com els pubs estan prohibits. Si vols emprendre en aquesta mena d’oci, hauràs de buscar un espai apte per a això.

Llavors, quins tipus de negocis es poden fer a casa?

Alguns dels negocis que es poden muntar en un pis són oficines, negocis en línia, centres de bellesa o fins i tot clíniques privades de diferents especialitats. Les alternatives són moltes, sempre que no siguin negocis molestos per als veïns, pisos turístics ni relacionats amb l’hostaleria.

Montar un negocio en una vivienda es posible

Passos a seguir per a muntar un negoci en un pis

Aquests són els passos a seguir per a muntar un negoci en un pis:

Demanar permís a la comunitat de veïns

Cal saber si el negoci que hi ha en ell és acceptat per la comunitat, cosa que significa que els clients poden entrar al local i utilitzar les zones comunes. Aquestes limitacions han d’estar contingudes en l’estatut i en la titularitat constitutiva de la propietat horitzontal.

Demanar permís a l’ajuntament

Després d’obtenir el consentiment dels veïns, el segon pas és acudir a l’ajuntament per a sol·licitar el permís d’obertura. Alguns dels documents a presentar són escriptures, plans o memòries. Tingues en compte que almenys s’exigeix el 50% de l’immoble lliure perquè el negoci l’ocupi.

Donar-se d’alta en Hisenda i inscriure-ho en el registre de la propietat


Després d’obtenir la llicència, ha de registrar-se en el Registre de la Propietat. En cas contrari, no podrà iniciar-se l’activitat l’esdeveniment. També has d’estar registrat en l’IAE a l’Ajuntament, indicant que el propi domicili és el local del negoci i descrivint quants metres utilitzaràs.

 

Què oferim a Administracions Hernández

Desde 1940, Administraciones Hernández se dedica a gestionar patrimonio inmobiliario, tanto alquileres, como compra venta de propiedades en la ciudad de Barcelona.

Cuenta con varios departamentos especializados, según las necesidades de cada cliente para ofrecer el mejor servicio posible en cada momento a cada uno de sus clientes, sea cual sea su interés personal.

Atención personalizada por parte de expertos en cada una de las materias relativas al sector inmobiliario. Una forma diferente de entender la gestión de alquileres. Dedicación y espíritu innovador… Administraciones Hernández es sin duda una elección a tener en cuenta en Barcelona.

Fincas administraciones hernandez

Tens algun dubte?

Si estàs interessat en conèixer la nostra feina, pots visitar el nostre lloc web

Compare listings

Compare
Call Now Button